İşte Ellerim :)

İşte Ellerim :)
Parmak boyası ve dayanılmaz keyfi

Geçmiş Zaman Olur ki...

19 Ekim 2010 Salı

Olay sedece Bergama değil; Manisa Turgutlu'da Nikel Madeni....

Madencilerle çevrecilerin savaşı gibi görünen mücadele aslında bizim değil çocuklarımızın geleceği için yürüttüğümüz bir mücadele. Bizler bugünkü mücadelenin içinde olup, görünen o ki, mücadeleyi yitireceğiz. Uluslararası sermaye, küresel güçler, vahşi kapitalizm; ne dersek diyelim. Sonuçlarıyla yüzleşecek olanlarsa çocuklarımız. Macaristan'da bu ay başında yaşanan felaket gibi bir felaketin yaşanmaması durumunda (ki, bunun olanaksız olmadığını acı bir örnekle yaşadık..), çevresel etkilerin sonuçları onlarca yıl sonra belirecek.

Gündeme altın madeni ile Bergama Ovacık oturunca, diğer mücadeleler gözden kaçıyor ne yazık ki... Coğrafyamızın bütün değerleri birer ikişer çokuluslu şirketlere peşkeş çekilirken ve bunlara karşı yürütülen mücadeleler gözden kaçırılıyor. İşte, Manisa Turgutlu'da Çaldağ'da Nikel madeni açılmasıyla ilgili bir mücadele daha var. İstanbul'a gider gelirken uçaktan görüp merakla baktığım, yemyeşil ormanın içine gizlenmiş o yapay gölün bu madene ait olduğunu öğrendim bugün. Resimleri görünce Google Earth'ı açıp inceledim, içim acıdı. Koordinatları  38°37'23.14"K,  27°46'16.07"E.


Değerli Hocam Ali Osman Karababa'nın maili ile haberdar olduğum bu durumu hafta sonunda bir gazete haber yapmış...  (Habere ulaşmak için tıklayın.. >>)

Nikelin saflaştırlmasında "sülfirik asit" kullanılıyor.  Nedir bu sülfirik asitin özelliği de, nerede üretim yapılması vaadi ve karşıtlarının mücadelesi varsa hep bu kimyasal var ? 
Yanıt;  "Sülfürik asit, su ile seyreltilmiş halde iken bazı metalleri aşındırma özelliğine sahiptir. Madencilikte ve birçok endüstri kolunda kullanılmasının ana nedeni de bu özelliğidir."

Madeni çıkartacak olan şirket kendisine bir web sitesi oluşturmuş. Şirketin profili vb., TEMA'nın yaptığı başvurulara verdikleri yanıtları, sülfürün-sülfirik asitin tarihçesi, kullanımı ve "ne kadar zararsız olduğu"nu anlatmışlar. Bir el broşürü var ki, görmeye değer.... (Tıklayınız..>>)

Onların paraları, çok uluslu şirketleri, web siteleri, ağzı laf yapan müdürleri, yanlarına alabilecekleri politikacıları, propaganda yapabilecekleri onlarca başlıkları var. 
Bizlerin ise dayanışarak büyütebileceğimiz dayanışma gücümüz ve anlatarak paylaşabileceğimiz gerçeklerimiz dışında birşeyimiz yok..

Lütfen bu madenle iligili olabildiğince çok kişiyi bilgilendirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu yazı için yorumlarınızı ekleyebilirsiniz..